Tuin,  Woonkamer

Aanmaakblokjes, waar moet je op letten?

Heb je een eigen open haard, een mooie vuurkorf voor buiten of ben je een van de vele Nederlanders die wel houdt van geregeld een barbecue organiseren? Dan is het handig als je over de juiste aanmaakblokjes beschikt, zodat je altijd en overal een goed vuurtje kunt stoken. Aanmaakblokjes zijn er echter in allerlei soorten, maten en merken, wat het lastig kan maken om de juiste aanmaakblokken te kiezen. Dus: waar moet je op letten als je de beste aanmaakblokjes zoekt? In dit blog geven we je een aantal tips om rekening mee te houden, zodat je de beste vuurblokjes kunt kopen in jouw situatie.

1. Bepaal waar je de aanmaakblokjes voor nodig hebt

Een echt belangrijk punt van aandacht bij het kopen van geschikte aanmaakblokken, is vaststellen waar je de blokjes precies voor nodig hebt. Heb je de blokjes nodig voor het aansteken van een houtkachel, open haard, een vuurkorf buiten of voor je barbecue? Voor houtkachels en open haarden is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit blokjes en te kijken waar je goed aanmaakhout kopen kan, zodat je zeker weet dat het vuur goed aanwakkert en lang blijft branden. Voor het aansteken van een barbecue kun je ook volstaan met standaard blokjes om het vuur aan te krijgen en is een hoogstaande kwaliteit iets minder belangrijk.

2. Kies je voor witte of voor bruine aanmaakblokjes?

Als je aanmaakblokken zoekt voor je open haard of voor een houtkachel, is er globaal genomen keuze uit twee soorten blokjes: witte of bruine aanmaakblokjes. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen beide soorten blokjes? In beide gevallen is er sprake van blokjes van goed brandbaar materiaal, zoals houten vezels, naaldhout en plantaardige of synthetische olie of stoffen om het vuur goed te kunnen aansteken. Er zijn echter enkele opvallende verschillen tussen beide soorten aanmaakblokjes. Om een aantal redenen zijn bruine aanmaakblokjes de beste keuze die je kunt maken. In de eerste plaats omdat de witte variant chemische stoffen bevat die tot een ontploffing kunnen leiden. Bij bruine blokjes loop je dit risico niet. Een tweede voordeel van bruine blokken gebruiken om vuur aan te maken, is dat deze blokjes uit milieuvriendelijke en natuurlijke ingrediënten bestaan en daardoor geen onnodige extra belasting vormen voor het milieu. Een groot voordeel van de bruine blokjes om een open haard mee aan te maken, is ook het feit dat deze blokjes géén kankerverwekkende stoffen bevatten. Bij de witte blokjes is dat wel het geval. Deze bevatten namelijk gevaarlijke stoffen, zoals kerosine en formaldehyde. Het mooie van de bruine blokjes is dat ze niet schadelijk zijn en dus, naast voor je open haard, ook gebruikt kunnen worden om op de barbecue voedsel te bereiden.

3. Het aantal blokjes dat je (gemiddeld) nodig hebt

Een ander aandachtspunt bij het kopen en gebruiken van vuurblokjes is het aantal aanmaakblokjes dat je nodig hebt voor jouw open haard of houtkachel. Over het algemeen heb je aan ongeveer 2 tot 3 vuurblokjes genoeg om een open haard mee op te stoken. Hetzelfde geldt ook voor een barbecue met steenkool of briketten. Belangrijk is natuurlijk wel dat je voor kwalitatief goede blokjes kiest als je hout of briketten snel en efficiënt in brand wilt steken.

4. Aanmaakblokken effectief gebruiken doe je zo!

Wil je je open haard-vuur effectief gebruiken, dan moet je op een slimme manier gebruik maken van je haardhout en je vuurblokjes. Zorg ervoor dat je genoeg houtblokken hebt, die je met een kleine tussenruimte op elkaar stapelt Zo kan er goed lucht door het hout heen trekken, zodat het vuur goed op peil blijft. Mocht er sprake zijn van te weinig lucht, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de klep van de haard kachel of de schoorsteen open te zetten of de deur van je houtkachel een klein beetje open te zetten. Zo krijg je mooie vlammen en stimuleer je een efficiënt verbrandingsproces.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *